10 نکته برای چربی سوزی
زمانی که کاهش وزن را هدف خود قرار می دهید، چند اشتباه خیلی رایج وجود دارد که ممکن است به احتمال زیاد مرتکب آنها شوید. توصیه می کنیم اگر می خواهید وزن خود را کم کنید ابتدا این چند نکته را مطالعه کنید و آنها را مد نظر داشته باشید. از دست دادن چربی اضافی بدن کار مشکلی نیست، بلکه تنها به زمان، تلاش و تعهد نیاز دارد.
اشتباه اول: خیلی زود خیلی زیاد
سوختن چربی در بدن زمان می برد، شما نمی توانید ناگهان همه را ببرید و دور بیاندازید. اگر شما سعی کنید چربی زیادی در یک مدت زمان کوتاه از دست دهید. شکست خواهید خورد و دلسرد خواهید شد و احتمالاً رژیم خود را خواهید شکست. یک طرح چربی سوزی حداقل باید 12 هفته به طول بیانجامد، بنابراین از ابتدا این آمادگی ذهنی را داشته باشید.
اشتباه دوم: مصرف کربوهیدرات در ساعات پایانی روز
اگر می خواهید چربی از دست دهید، در نیمه دوم روز (یعنی بین 6 الی 12 شب) نباید از کربوهیدرات ها استفاده کنید. اگر ساعت 8 صبح از خواب بر می خیزید مصرف کربوهیدرات ها را از ساعت 4 بعد از ظهر به بعد متوقف کنید.
اشتباه سوم: عدم اختصاص وقت برای آماده کردن وعده های غذائی
اگر می خواهید رژیم بگیرید، پس همه کار را درست انجام دهید. برنامه غذائی روز بعد را شب قبل آماده کنید. اگر قرار است چیزی را طبخ کنید، پس آن را آماده کنید. اگر چنین کاری نکنید، شاید در نهایت هر چه در دسترس تان باشد را مصرف کنید، که معمولاً چاق کننده است.
اشتباه چهارم: عدم انجام تمرینات به شکل منظم
برای سوزاندن چربی شما نیاز دارید که تمرین کنید. توصیه می شود 4 جلسه در هفته، هر نوبت حدود 30 دقیقه به تمرین هوازی بپردازید. فعالیت های هوازی به ورزش هائی مثل دوچرخه سواری، دویدن، شنا کردن و غیره اطلاق می شود. برای کسب بهترین نتایج تمرینات هوازی را صبح با معده خالی انجام دهید.
اشتباه پنجم: تکیه بیش از حد به داروها
مکمل های چربی سوزی معجزه نمی کنند، بلکه بخشی از فرآیند چربی سوزی را به عهده دارند و سرعت می بخشند، شما باید همزمان با مصرف آنها به تمرین بپردازید و روی رژیم غذائی خود حساس باشید. در صورتی که همراه مصرف آنها به تمرین بپردازید و روی رژیم غذائی خود حساس باشید. در صورتی که همراه مصرف مکمل های چربی سوز نتیجه خاصی را مشاهده نکردید، علت را در رژیم و تمرین جستجو کنید، نه اینکه میزان مصرف دارو را افزایش دهید.
اشتباه ششم: عدم اجراء تمرینات با وزنه
تمرینات با وزنه نه تنها به شما کمک می کنند که ظاهر و فیزیک بهتری داشته باشید، بلکه باعث افزایش سوخت و ساز بدن تان نیز می شوند که در نتیجه چربی سوزی در بدن تان افزایش می یابد. یک برنامه تمرینی با وزنه 3 روزه برایتان کفایت می کند.
اشتباه هفتم: عدم مصرف پروتئین کافی
پروتئین ها بلوک های ساختمانی عضلات هستند که می توانند بدن تان را عضلانی تر و عاری تر از چربی جلوه دهند، به شرطی که تمرینات با وزنه را انجام دهید.
اشتباه هشتم: انجام یک شیوه به کرات
اگر تمرینات خود را به شکل دوره ای عوض نکنید، در نتیجه نهایتاً خسته خواهید شد و احتمالاً رژیم و تمرین را به طور کامل کنار خواهید گذاشت. بدون ایجاد تنوع بدن به آنچه انجام می دهید عادت می کند و بنابراین بعد از مدتی دیگر شاهد نتیجه نخواهید بود.
اشتباه نهم: توجه بیش از حد به ترازو
در دوره چربی سوزی حتی یک بار هم خود را وزن نکنید، چرا که چنین کاری می تواند موجب دلسردی و ناامیدی تان شود. اگر در این جریان چربی سوزی تمرینات با وزنه هم انجام دهید بالطبع کمی حجم عضلانی به دست خواهید آورد، بنابراین شاید شاهد کاهش وزن نباشید اما در واقع چربی از دست داده اید و عضله اضافه کرده اید.
اشتباه دهم: تسلیم شدن
مشغول هر کاری که هستید، دلسرد نشوید، چرا که چند وقت بعد از آن پشیمان می شوید که چرا متعهد و پایبند نماندید. اگر بی نتیجه ماندید و کاهش وزن نداشتید، از راه دیگری امتحان و تلاش کنید برایتان تنوع و سرگرمی هم باشد.
مجله دانش ورزش
چـاره ای برای شـوره سـر
وقتی اسم شوره سر به میان می آید، معمولا این سوال مطرح می شود که با چه شامپویی می توان به جنگ آن رفت؟
وقتی به بازار شامپوهای ضد شوره مراجعه می کنید، با انبوهی از اسامی مختلف مواجه می شوید. بنابراین در انتخاب نوع شامپو دچار تردید می شوید. در اینجاست که هر کسی بنا به سلیقه خودش نوعی شامپو را انتخاب کرده و از آن استفاده می کند و نتیجه ای هم می گیرد یا اینکه عاقلانه تر عمل کرده و به یک متخصص پوست مراجعه می کند و پزشک، پس از معاینه، تشخیصی برای بیمار می گذارد و بهترین نوع شامپو را برای او تجویز می کند و روش مصرف آن را هم ارایه می دهد.
یکی از شایع ترین علت های شوره سر، درماتیت سبورئیک است؛ التهاب مزمن پوست در مناطق مملو از غدد چربی ساز مثل پوست سر و صورت، گوش ها، قفسه صدری، پشت، چین های زیر بغل، کشاله ران و ناف.
علت بروز شوره سر در این بیماران، غالبا پر کاری غدد چربی ساز پوست تحت تاثیر هورمون های مردانه (موجود در زنان و مردان) و تجمع بیشتر نوعی مخمر به نام مالاسزیاست که در پوست چرب این افراد تکثیر پیدا می کند و به عنوان یک عامل محرک در این افراد مستعد به بیماری شوره سر عمل می کند.
درماتیت سبورئیک یا اگزمای سبورئیک در 2 مرحله از زندگی ظاهر می شود؛ مرحله اول از بدو تولد شروع می شود و معمولا 6 تا 9 ماه و گاهی بیشتر به طول می انجامد که ناشی از انتقال هورمون های مردانه از مادر به نوزاد است و به صورت ورقه های سفید مایل به زرد و چرب روی سر و صورت تظاهر می کند و با دفع تدریجی این هورمون ها از خون شیرخوار به تدریج بیماری خود به خود برطرف می شود.
مرحله دوم بروز این بیماری در دوران بلوغ است و با ظهور هورمون های بلوغ و مردانه به تدریج بیماری برگشت می کند، به صورت شوره سر، خودش را نشان می دهد که معمولا روی یقه پیراهن ها و کت های مشکی به صورت پوسته های خشک و در مواردی، چربی های سفید مایل به زرد تظاهر می کند. علاوه بر شوره سر، در مواردی، پوسته های خشک روی ابروها و کانال گوش و گونه ها و گوشه بینی دیده می شود که با مختصری قرمزی همراه است. علت های دیگر شوره سر، بیماری هایی هستند؛ مانند پسوریازیس، درماتومیوزیت، اگزمای آتوپیک، ایکتیوز و کچلی قارچی سر که هر کدام شان علایمی دارند که بر بالین بیمار می توان به آنها مشکوک شد و با آزمایش هایی به تشخیص قطعی رسید و با درمان های مناسب، آنها را آرام کرد.
شوره ها و داروها
برای درمان شوره سر و صورت می توان از کِرِم ها و لوسیون های کلوتریمازول و کتوکونازول، مرطوب کننده ها و کورتون های ضعیف و شامپوهای محتوی سلنیوم سولفاید، زینک پریتینیوم و کتوکونازول استفاده کرد.
با استفاده از موارد ذکر شده بالا و پس از آرام شدن شدت شوره، می توان درمان را قطع کرد و چون در ایجاد بیماری ، شرایط تغییر نکرده است (یعنی پرکاری غدد چربی ساز وجود دارد و عامل مخمر قارچی هم به عنوان یک مخمر طبیعی روی پوست همه افراد و با تراکم بیشتر روی پوست بیماران مبتلا به اگزمای سبورئیک وجود دارد) با کم شدن عامل محرک بیماری و مولد شوره سر، شوره کمتر می شود؛ چون این مخمر سرعت رشد و تکثیر کندی دارد 2 هفته تا چند هفته به طول می انجامد که دوباره به شمار قبلی برسد.
در این مرحله است که شوره و خارش سر مجددا برقرار خواهد شد بنابراین درمان ضد شوره هر چند هفته به صورت یک دوره باید انجام شود.
شوره سر تا آخر عمر
شوره سر با توجه به اینکه علت های مسبب بیماری همیشه برقرار هستند، ممکن است تا پایان عمر وجود داشته باشد و درمان هم به صورت دوره ای انجام شود. افرادی که بیماری پارکینسون دارند، با تشدید دوره هایی از شوره سر و صورت مواجه خواهند بود و نیز اشخاص مبتلا به بیماری ایدز، با شوره شدید و مقاوم به درمان های رایج مواجه خواهند شد.
شامپوهای ضد شوره
شامپوها، ترکیب های مایع تمیز کننده ای هستند که به منظور شست و شوی چربی های غدد چربی ساز پوست سر و بدن، سلول های لایه شاخی جدا شده از پوست سر، شوره سر و آلودگی های محیطی مانند ذرات گرد و غبار و دوده سوخت های فسیلی طراحی شده اند. محتوای تمیز کننده ها و شست و شو کننده ها، عوامل کف کننده، حالت دهنده ها و نرم کننده ها، ضخیم کننده های تار مو، عطرها، ترکیب های محافظ و در مواردی ویتامین ها هستند. بنابراین بر اساس وضعیت کف سر و ساقه موها، شامپوهای متفاوتی عرضه شده است:
1. شامپوهایی برای موهای چرب که به شدت چربی ها را در خود حل کرده و می شویند و مقداری هم نرم کننده دارند.
2. شامپوهایی برای موهای خشک که یک تمیز کننده بسیار ملایم هستند و محتوی مقادیر فراوان نرم کننده هستند.
3. شامپوهای ضد شوره که برای درمان شوره سر طراحی شده و محتوی تراش دهنده لایه شاخی و ترکیب های ضد قارچی، ضدالتهابی و ضد تکثیر بخش سطحی پوست هستند.
4. شامپوهای حرفه ای که برای شست وشوی موها پس از رنگ کردن ساخته شده و مانع متورم شدن تار موها می شوند.
5. شامپو بچه که محتوی یک تمیز کننده ضعیف بوده و در صورت واردشدن به چشم، موجب بی حسی سطح چشم شده و مانع سوزش و قرمزی ملتحمه می شود.
و اما بعد از شامپو
شامپوها اگر بخواهند چربی پوست سر و موها را به طور مناسب بزدایند و برطرف کنند به طور ثانویه موجب زبر و خشک و کدر شدن ساقه موها خواهند شد و بالطبع، شانه کردن و آرایش کردن آن را با مشکل مواجه خواهند کرد. فر و رنگ کردن دایمی موها موجب صدمه به پوشش ساقه موها خواهد شد که عوارضی مانند خش شدن، شکنندگی و گره خوردن موها را هم در پی خواهد داشت و بنابراین برای مقابله با آسیب های ساقه موها و درخشنده کردن آنها کاهش شکنندگی، کاهش سوراخ سوراخ شدن ساقه موها، افزایش قدرت و استحکام ساقه موها و ترمیم پروتئین های صدمه دیده ساقه موها ضروری است که ازحالت دهنده ها و نرم کننده ها استفاده کنیم.
نرم کننده ها، بارهای منفی الکتریکی که در اثر شانه کردن در موها به وجود می آید و موجب دور شدن تارموها از هم می شود را خنثی کرده و به حالت دادن موها کمک می کند. همچنین نرم کننده ها هیچ گاه باعث ریزش موها نمی شوند؛ در حالی که عده ای به غلط اعتقاد دارند که این ترکیب ها موجب ریزش موها می شوند.
منبع: آفتاب
یک شبه جوشهایتان را از بین ببرید
تا به حال شده که شب هنگام خواب، ناگهان ببینید یک جوش زشت و چرکی روی صورت تان خودنمایی می کند، در حالی که فردا به یک مهمانی دعوت هستید یا می خواهید با فردی ملاقات کنید که برایتان اهمیت زیادی دارد. در این زمان نه تنها زشتی جوش آزار دهنده بلکه نگرانی از فردا نیز بیشتر باعث آزارتان می شود اما نگران نباشید. راه حل های اورژانسی وجود دارد که می تواند در این مواقع به کمک تان بیاید و شما را از شر آن جوش زشت خلاص کند. البته اگر پوستی حساس داشته باشید شاید این روش ها کمی باعث خشکی بیش از اندازه پوست تان شوند و در نتیجه کار را خراب تر هم کنند؛ پس اگر پوستی حساس دارید، کمی بیشتر ملاحظه کنید.
چطور قرمزی جوش را یک شبه از بین ببرید
1. قبل از خواب با یک شوینده ملایم صورت را بشویید؛ شوینده ای که حاوی دانه های اسکراب و پاک کننده باشد تا سلول های مرده سطح پوست را از بین ببرد چرا که تجمع همین سلول هاست که اصلی ترین عامل ایجاد آکنه است.
2. دو قاشق غذاخوری سرکه سیب را با یک قاشق غذاخوری آب مخلوط کنید؛ بعد یک گوش پاک کن را به این محلول آغشته کنید و روی جوش ها بمالید. سرکه سیب باکتری های مولد آکنه و سلول های مرده سطح پوست را از بین می برد و در نتیجه تا حدی التهاب جوش می خوابد و صبح که بیدار شوید میزان قرمزی جوش تا حد زیادی کاهش یافته است.
3. قبل از اینکه به تختخواب بروید مقداری کرم ضد آکنه روی جوش ها بزنید، چنین کرمی باید حاوی بنزوئیل پروکساید باشد تا بتواند جوش را خشک کند و سلول های مرده سطحی را بر دارد.
4. قطره ضد قرمزی چشم هم می تواند به شما کمک کند یعنی قطره چشمی که برای کم کردن قر مزی چشم ها استفاده می شود. اگر کرم ضد آکنه ندارید می توانید به جای آن از چنین قطره ای استفاده کنید. این قطره می تواند قرمزی جوش را کم کند اما هیچ تاثیری در بهبود جوش ها ندارد.
نکته: مقداری دارچین و عسل را با هم مخلوط کنید تا ماده ای چسبی شکل به دست آید. صورتتان را بشویید و بعد مقداری از این مخلوط را قبل ازخواب روی مناطق مورد نظر بمالید و بگذارید تا صبح بماند.
نمی گذارد جای جوش زخم شود
روغن درخت چای را نیز می توانید امتحان کنید. این روغن نیز خاصیت ضد باکتریایی دارد و محصول استرالیا است. روغن درخت چای به کاهش قرمزی و تورم کمک می کند و مانع زخم شدن محل جوش می شود. البته باید از مصرف صابون هایی که موجب بروز حساسیت و واکنش های آلرژیک می شوند، پرهیز و قبل از خواب از خوردن غذاهای خیلی چرب و ادویه دار خودداری کنید چون در بروز آکنه ها تاثیر فوق العاده ای دارند.
یک شبه دانه های سر سیاه را از بین ببرید
1. باید پوست تان را با یک پاک کننده حاوی اسید سالیسیلیک بشویید، چرا که این دانه های سر سیاه بیش از همه به دلیل تولید بیش از اندازه چربی درون منافذ پوستی است؛ به همین دلیل تمیز نگه داشتن پوست می تواند به پاک کردن دانه های سر سیاه کمک کند.
2. با یک لایه بردار ملایم سلول های مرده سطح پوست را بردارید، چرا که تجمع این سلول های مرده روی پوست هم می تواند عامل ایجاد جوش و دانه های سر سیاه باشد.
3. یک حوله را داغ کنید و روی این دانه های سر سیاه قرار دهید، بخار و گرمای ناشی از حوله باعث می شود که دانه های سر سیاه به سطح پوست نزدیک شوند و در نتیجه تخلیه کردن آنها آسان تر شود، حوله را چند دقیقه روی دانه های سر سیاه نگه دارید و بعد آن منطقه را به خوبی خشک کنید.
4. نوک یک انگشت یک پارچه یا دستمال کاغذی قرار دهید؛ بعد آرام با نوک انگشت و دستمال این دانه ها را خیلی آرام فشار دهید، حواستان باشد که نباید به پوست فشار زیادی وارد شود، چرا که می تواند التهاب ایجاد کند.
5. در نهایت با یک کرم مخصوص دانه های سیاه کار را تمام کنید و بعد به تختخواب بروید.
این محلول هم معجزه می کند
مقداری دارچین و عسل را با هم مخلوط کنید تا ماده ای چسبی شکل به دست آید. صورتتان را بشویید و بعد مقداری از این مخلوط را قبل ازخواب روی مناطق مورد نظر بمالید و بگذارید تا صبح بماند و بعد صبح صورت تان را کاملا بشویید. اگر معمولا در خواب زیاد تکان می خورید، توصیه می کنم روی بالش خود یک حوله بیندازید تا کثیف نشود.
روغن برخی گیاهان هم مفید است
راه دیگر برای از بین بردن یک شبه جوش ها استفاده از روغن های خاص و ضروری بدن است؛ یعنی روغن های تقطیر شده ای که حاوی ترکیبی از مواد عطری برخی از گیاهان است، دو گیاه فوق العاده برای پوست؛ یکی درخت چای و دیگری برگ بوست. روغن هر دو این گیاهان بسیار موثر است و شما می توانید با توجه به سلیقه خود یکی از آنها را انتخاب کنید. کافی است قبل از خواب بعد از اینکه صورتتان را شستید و خشک کردید یک قطره از روغن را روی جوش قرار دهید و بگذارید تا صبح روی جوش باقی بماند. حواستان باشد که حتما روی بالش خود یک حوله پهن کنید چرا که لک ناشی از این روغن ها به راحتی از روی پارچه پاک نمی شود.
پزشکان چه دارویی تجویز می کنند
اگر برای درمان سریع جوش ها به پزشک مراجعه کنید احتمالا مصرف داروهای کورتونی یا استروئیدی را برای کوتاه مدت به صورت خوراکی یا موضعی یا تزریقی تجویز می کند اما باید بدانید با مصرف طولانی مدت این داروها آکنه بدتر می شود اما در کوتاه مدت چنین داروهایی می تواند التهاب را از بین ببرد و از آنجا که التهاب نقش زیادی در ایجاد جوش دارد بنابراین جوش ها کاهش می یابند. باید بدانید مصرف این داروها باید محدود به چند روز یا نهایتا دو هفته باشد تا شدت ضایعات آکنه کم شود البته این بهبودی به طور موقتی است و فرد باید حتما داروهای خوراکی و موضعی آنتی آکنه، آنتی باکتریال را آغاز کند تا با قطع داروهای کورتونی و استروئیدی ضدالتهاب، جوش ها بر نگردند.
برای پوست های حساس از خمیر دندان استفاده نکنید
اگر پوستی حساس دارید توصیه می کنیم سراغ خمیر دندان نروید، چرا که ممکن است پوست با خمیر دندان بیش از اندازه خشک شود و حتی بسوزد؛ بهتر است شما در این مواقع سراغ محلول بنزوئیل پروکساید 3درصد بروید. کمی از این محلول را با یک گوش پاک کن روی جوش بگذارید.این ماده باکتری های عامل آکنه را می کشد، همچنین کاری می کند که منافذ مسدود شده پوستی باز شوند و در نتیجه هم پوست کمتر دچار آکنه می شود و هم راحت تر نفس می کشد.
این راه ها درمان قطعی نیستند
یادتان باشد که این راه ها نمی توانند به عنوان درمان قطعی مطرح باشند بلکه فقط می توانند به طور خیلی موقت جوش ها و آکنه ها را خوب کنند ولی اگر علت اصلی برطرف نشود، جوش ها دوباره بر می گردند و روز از نو و روزی از نو؛ اگر هم بخواهید این روش ها را مرتب تکرار کنید، احتمالا پوستتان بیش از اندازه حساس و خشک خواهد شد و نتیجه مطلوب مورد نظرتان به دست نخواهد آمد چرا که پوستی که تکه تکه خشک شده باشد بیشتر از آنکه زیبا باشد، حالت لکه لکه پیدا می کند.
راهنمای قدم به قدم برای یک شبه نابود کردن جوش ها
1. مهم ترین قدم برای از بین بردن جوش ها شستن و پاک کردن صورت است، یک پاک کننده ملایم بدون چربی برای شستن پوست های چرب ایده آل است.
2. یک تکه یخ را داخل یک تکه پارچه بگذارید و آن را هر یک ساعت حدود 15 تا 20 دقیقه روی جوش قرار دهید؛ البته حواستان باشد که هر وقت احساس درد کردید؛ یخ را بر دارید.
3. خیلی ملایم با سشوار روی جوش را خشک کنید، درجه حرارت سشوار را روی کمترین حد قرار دهید تا سردترین باد را داشته باشید. باید حدود 3 تا 5 دقیقه باد سشوار را روی جوش بگیرید. حواستان باشد که سشوار را خیلی نزدیک به پوست نگیرید و هر گاه احساس کردید داغ شده است، کار را متوقف کنید.
4. قبل از اینکه به تختخواب بروید روی جوش را با کمی خمیردندان بپوشانید، حواستان باشد که از خمیر دندان سفیدی استفاده کنید که هیچ ماده افزودنی خاصی نداشته باشد؛ مثلا خمیردندان سفیدکننده نباشد. البته ناگفته نماند که خمیردندان های ژله ای هم برای این کار مناسب نیستند.
5. صبح روز بعد خیلی ملایم با آب ولرم خمیردندان را از روی جوش بشویید.
6. حالا می توانید باقی مانده جای جوش را با کانسیلر و یا ماده آرایشی دیگر بپوشانید.منبع.سایت تبیان
جوش(آکنه) یک مشکل چندعلتی است که معمولاً در سنین جوانی بروز می کند.
جلوی آیینه ایستاده است و به چسبهایی که روی جوشهایش چسبانده خیره شده است. از لوسیون و کرم گرفته تا پمادهای خانگی همه را امتحان کرده است ولی این جوشهای سمج دست از صورتش برنمی دارند. به خصوص حالا که دیگر برای خودش آقایی شده است و دوست دارد چهرهاش در جامعه بدرخشد، ولی این جوشهای قرمز نمی گذارند. ناگهان فکرش یک جرقه می زند: استفاده از قرص "آکوتان" که دوستش آن را استفاده کرده و نتایج خوبی هم گرفته است، ولی می گویند تجویزش فقط توسط پزشک متخصص پوست انجام می گیرد.
با "دکتر محمدعلی نیلفروشزاده، متخصص پوست و مو" درباره آکوتان به گفتگو نشستهایم تا قبل از مصرف این قرصها، از عوارض و فواید آن آگاهی پیدا کنید.
آقای دکتر آیا مصرف داروی ایزوترتینوئین(آکوتان) به راستی راه حل مناسبی برای رفع جوشهاست؟
بله قطعاً؛ پله آخر درمان جوشهای صورت، مصرف این دارو می باشد و برای موارد آکنه شدید کاربرد دارد. واقعیت این است که آکنه یک مشکل چند علتی است و چندین عامل در بروز آن دخیل هستند. ایزوترتینوئین تنها درمانی است که بر عوامل اصلی مؤثر در آکنه اثر می کند. این دارو باعث کاهش تولید ماده سبوم (sebum)می شود و اثر ضد التهابی دارد. سبوم، چربی مترشحه از غدد چربی موجود در پوست است.
آیا تجویز این دارو می تواند توسط هر پزشکی صورت بگیرد؟
موارد کاربرد این دارو متعدد است و علاوه بر کاربرد آن در آکنههای ندولوکیستیک، در آکنههایی که تمایل به ایجاد اسکار(جای زخم) دارند و موارد غیر از آکنه نیز کاربرد دارد. بنابراین تجویز باید توسط پزشکی انجام شود که بتواند چنین مواردی را تشخیص دهد. ظاهراً بیمهها هم در مورد تجویز این دارو دستورالعملهای خاصی دارند.
در مورد عوارض این دارو روی قسمتهای مختلف بدن گفتههای ضد و نقیض زیاد است، کمی در این مورد برایمان بگویید؟
ایزوترتینوئین عوارض متعددی دارد. به خصوص اینکه بسیار تراتوژن (آسیبرسان به جنین) است و مصرف آن در دوران بارداری باعث آسیبهای جدی به جنین می گردد. مصرف آن در دوران بارداری تا 50 درصد منجر به سقط جنین می شود و در نیمی از موارد باقیمانده هم باعث تولد نوزاد با نقایص قلبیعروقی و یا اسکلتی می گردد. اما باور رایج که می گویند باعث نازایی یا کاهش میل جنسی می شود اشتباه است و چنین عارضهای ندارد، ولی باعث درد عضله و مفصل می شود که با داروی مسکن حل می شود.
آثار سوء روی تنفس مثل تنگینفس هم می دهد؟
خیر، عوارض مخاطی از موارد شایع این دارو است که با خشکی مخاط و خشکی زیاد پوست همراه است. حتی گاهی اوقات به بروز درماتیت(التهابات پوستی) و زخم هم می انجامد که با استفاده از مرطوب کنندهها و نرمکنندههای لب تا حدودی بهتر می شود. البته اگر باعث ایجاد زخم شود، باید از کرمهای حاوی آنتیبیوتیک استفاده شود تا زخم عفونی نشود.
شاید خشکی مخاط بینی موجب می شود که فرد احساس تنگی نفس کند. به طور معمول برای خشکی مخاط بینی و چشم، کرمهای مخصوص می دهیم که به بهبودی می انجامد. آثار مضر این دارو بر احشای داخلی غیر معمول است.
پس چرا یک سری آزمایشها و بررسیها را قبل از تجویز این دارو توصیه می کنید؟
این دارو بر فعالیت آنزیمی کبد و چربیها اثر می گذارد، برای همین باید فاکتورهای خونی اندازهگیری شوند و حتی افراد در معرض خطر مثل دیابتیها و گروهی که سابقه چربی خون بالا دارند، نیزآزمایشهای تکمیلی انجام دهند. علاوه بر این چون به شدت موجب نواقص جنینی می شود، تست بارداری منفی در شروع درمان الزامی است و حتی شروع درمان را روز اول یا دوم قاعدگی قرار می دهند. خانمها در سنین بارداری باید در این زمینه کاملا تحت مشاوره قرار بگیرند و از خطرات این دارو برای جنین آگاه شوند. در آمریکا حتی دو تست بارداری منفی قبل از شروع درمان و هر ماه پس از آغاز درمان لازم است و حداقل باید در طی دوره درمان و یک ماه بعد از آن، از دو روش مطمئن جلوگیری از بارداری استفاده شود.
مصرف این دارو ممتد است یا مقطعی؟
درمان به مدت چهار تا شش ماه باید ادامه پیدا کند و برسی ها نشان داده که 3 تا 5 سال پس از درمان، فرد بدون آکنه باقی می ماند، ولی معمولاً یک بار درمان کافی نیست و عود در برخی موارد دیده می شود.
بهتر است دوز شروع و دوره مصرف را با پاسخ هر فرد به درمان تنظیم کنیم.
اگر پاسخ به درمان در اشخاص مختلف، متفاوت است، چرا برای همه به طور یکسان از این دارو استفاده می شود؟
این درمان در 70 درصد موارد باعث بهبودی کامل می شود و 30 درصد باقیمانده یا به درمان طولانیتر احتیاج دارند و یا اصلاً به درمان پاسخ نمی دهند که علل زیادی از جمله اختلالات هورمونی می تواند باعث آن شود و تا زمانی که مشکل اصلی وجود دارد، درمان ایزوترتینوئین کفایت نمی کند.
عوارض زیادی را برای این دارو ذکر کردید. به نظر می رسد باید از مصرفش ترسید، درست است؟
پزشک متخصص پس از کنترل آزمایشهای هر فرد، می تواند عوارض جانبی را تحت کنترل بگیرد. چون آثار مفید این دارو نیز قابل چشمپوشی نیست، لذا بهتر است طبق نظر پزشک مصرف شود تا با کمترین عوارض، از فواید آن استفاده کرد.
منبع.سایت تبیان
جوش های دوران جوانی
در دوران نوجوانی، پوست در معرض تغییراتی قرار می گیرد که ممکن است سبب ایجاد اختلالات شایع پوستی در این دوران شود.
این اختلالات ممکن است برای بسیاری از نوجوانان آزار دهنده باشد، به خصوص اینکه ممکن است این مشکلات خود را در پوست صورت نشان دهد.
در گفتگویی با دکتر حسین طباطبایی، متخصص بیماری های پوست و مو و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، به بررسی قسمت کوچکی از این مشکلات پوستی یعنی آکنه یا جوش غرور جوانی پرداخته ایم.
آقای دکتر! در دوران نوجوانی چه تغییراتی در پوست رخ می دهد و پوست مستعد چه بیماری هایی می شود؟
تغییر مهمی که پوست یک نوجوان با کودک دارد مربوط به ترشح هورمون های جنسی و شروع بلوغ است. در مردان، هورمون های آندروژن به طور خاص و در زنان، هورمون های استروژن و پروژسترون به طور خاص عامل اصلی تغییرات در پوست هستند. ضمن این که در خانم ها نیز هورمون آندروژن از تخمدان ها و غدد فوق کلیه ترشح می شود. تغییرات مهمی که در پوست اتفاق می افتد وجود همین هورمون ها است که تا چندی پیش نبوده است. مهم ترین کار این هورمون ها به خصوص آندروژن این است که روی غدد چربی پوست اثر گذاشته و آن ها را از نظر اندازه بزرگ تر و پُرکارتر می کند. در نتیجه نوجوان حس می کند پوستش در حال چرب شدن است. آندروژن روی توده عضلانی فرد اثر گذاشته، سبب افزایش فعالیت های جسمی نوجوان شده و در نتیجه تعریق بدن بیشتر می شود. از طرفی در بعضی جاهای بدن مثل زیر بغل، کشاله ران و... که غدد چربی و عرق از یک منفذ واحد بیرون می آیند، هر چه تعریق افزایش پیدا کند به تناسب آن، چربی هم افزایش پیدا خواهد کرد. حال این پوست می تواند خاستگاه بیماری های جدید شود.
بیماری برای چه؟
چون بسیاری از میکروب ها در محیط چرب می توانند زندگی کنند در نتیجه میکروب های روی پوست به دلیل وجود چربی در همان غدد چربی ایجاد علایم بالینی مانند جوش می کنند. از طرف دیگر، هورمونهای آندورژن سبب می شوند که موهای کرکی موجود در بدن که به هورمون آندروژن حساس هستند، ضخیم شوند.
اثر دیگر هورمون آندروژن این است که همان طور که موهای کرکی سطح بدن را ضخیم می کند، موهای ضخیم سر را نازک می کند که البته بسته به خصوصیات ژنتیکی افراد متفاوت است.
کار دیگر هورمون مردانه این است که سبب افزایش فعالیت الیاف کلاژن و الیاف الاستیک پوست می شود که به ضخیم و کلفت شدن پوست منجر می شود؛ در نتیجه ضخامت پوست در آقایان بیشتر از خانم ها است، به همین دلیل در سنین بالا چین و چروک در خانم ها زودتر ایجاد می شود.
می گویند شایع ترین مشکل پوستی در نوجوانان آکنه است؛ پس چرا بعضی ها این مشکل را ندارند؟
این که چرا بعضی ها به آکنه مبتلا نمی شوند و یا چرا در بعضی آکنه ها ریز و در بعضی بزرگ است مربوط به خصوصیات ژنتیکی افراد است. باید بدانید که حدود 90 درصد تمام نوجوانان دنیا به درجات کم و زیادی به جوش های نوجوانی مبتلا می شوند منتهی این که در بعضی خفیف و در بعضی شدید است برحسب خصوصیات ارثی و استرسهایی که در این سنین وجود دارد متفاوت است. باید بدانید که استرس سبب افزایش ترشح میزان آدرنالین و آندروژن در خون می شود. در نتیجه میزان آندروژن از حد طبیعی بالاتر رفته و سبب افزایش مشکلات پوستی به خصوص جوش می شود.
آکنه چه طور تشکیل می شود؟
ببینید، اندازه فولیکول های مو که غدد چربی پوست نیز از آن خارج می شوند یک اندازه ی ثابت است اما هورمون آندروژن سبب افزایش سلول سازی در این قسمت شده و سبب بسته شدن دهانه غدد چربی و فولیکول های مو می شود؛ در نتیجه اکسیژن به داخل غدد چربی وارد نمی شود. در این شرایط نوعی باکتری به نام "کورینه باکتریوم آکنهآ" فعال شده و شروع به تجزیه چربی ها می کند و آن را به اسیدهای چرب آزاد تبدیل می کند و آن ها نیز سبب التهاب غدد چربی می شوند که در ابتدا خودش را به صورت جوش سرسیاه نشان می دهد اما پس از مدتی این غدد قرمز و ملتهب شده و برجسته می شوند. در این شرایط دستگاه ایمنی بدن وارد عمل می شود و در این نواحی با میکروب های فعال شده درگیر می شوند. در این حالت لاشههایی که از کشته شده ها به وجود می آیند سبب ایجاد جوشهای سرسفید یا چرکی می شود.
آیا همین جوش ها سبب ایجاد جوشگاه در پوست می شوند؟
گاهی اوقات غدههای چربی به سرعت شروع به رشد می کنند و متورم می شوند که در روی پوست به صورت یک دانه برجسته و سفت مشخص است. این جوشها عمیق هستند که اگر درمان هم بشوند، روی پوست جا می گذارند اما دسته دیگری از جوشها که روی پوست جا می گذارند، جوشهای سطحی هستند که توسط افراد دستکاری می شوند و سبب افزایش باکتری در جوش می شوند، در نتیجه درمان این جوش ها سخت تر شده و ممکن است حتی از خود ردپایی باقی بگذارند.
این غدد چربی بیشتر در کدام قسمت های بدن وجود دارند؟
صورت، سینه، پشت، روی شانه ها و بازوها.
جوشهای دوران نوجوانی با جوش های دوران بزرگسالی متفاوت است؟
بله. آکنه ای که در پوست به واسطه ی بلوغ ایجاد می شود مربوط به خصوصیات ژنی یا ارثی از فامیل مادر یا پدر است اما ظهور آکنه در سنین بالاتر یعنی بعد از 20 سالگی به دلیل اختلالات هورمونی است که البته از نظر درمان و مراقبتهای بهداشتی هیچ فرقی با هم ندارند.
برای پیشگیری از عفونی شدن جوش ها و بهداشت آن به چه نکاتی باید توجه کرد؟
بهترین روش برای پیشگیری از عفونی شدن جوشها، رعایت اصول بهداشتی مانند استحمام روزانه، شستشوی پوست با آب گرم و صابون، محافظت پوست از باد، آفتاب، گرد و خاک و... است. هرچند رژیم غذایی در بهبود جوشها نقش دارد، ولی محدودیت غذایی توصیه نمی شود.
بهتر است به نوجوانان آموزش داده شود که خودشان دقت کنند و متوجه شوند که چه غذایی سبب ازدیاد جوشهای شان می شود تا از خوردن آن ها پرهیز کنند.
مصرف مایعات فراوان، انواع میوه و سبزی در پیشگیری از بروز جوش های غرور و یا تشدید آن ها موثر است.
خارج کردن چربی درون دانه ها با دست های تمیز و گاز استریل توام با فشاری نرم و آرام پیشنهاد خوبی است اما دستکاری جوش های چرکی توصیه نمی شود.
وسایل استحمام، حوله صورت، ماشین ریش تراش باید شخصی باشد.
از دست زدن و بازی کردن با جوش ها مطلقاً خودداری شود.
ورزش، تفریح در هوای پاک و تمیز و استراحت به اندازه کافی در پیشگیری از بروز جوشهای غرور موثر است.
افراد باید سعی کنند از عصبانیت، نگرانی و فشارهای روانی که عاملی برای بروز جوشهای غرور هستند، پرهیز کنند.
چنانچه جوشهای غرور به حالت التهابی بروز کنند، ممکن است درمان با آنتی بیوتیک و سایر خدمات پوستی لازم باشد.منبع سایت تبیان
.: Weblog Themes By Pichak :.